Zastosowanie estymatorów bayesowskich wielkości szkód do taryfikacji a posteriori w ubezpieczeniach konmunikacyjnych OC - Szymańska, Anna (Application of the Bayesian Estimators of the Size of Damages to the Posterior Tariffication in CR Automobile Liability Insurance, 2009)
Celem pracy jest prezentacja metod taryfikacji а posteriori, w której podstawą nie jest liczba spowodowanych szkód, ale wielkość tych szkód. Stawki składki oszacowano za pomocą estymatorów bayesowskich. Tak oszacowane stawki składek są korzystniejsze zarówno dla ubezpieczyciela, jak i kierowców powodujących drobne szkody. Jednak zaufanie towarzystwa ubezpieczeniowego do tak oszacowanych składek powinno być duże tylko w odniesieniu do kierowców o kilkuletniej historii szkodowości. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 443-451