Wykorzystanie dolnostronnych współczynników beta do oceny ryzyka na przykładzie spółek notowanych na GPW w Warszawie - Rutkowska-Ziarko, Anna; Markowski, Lesław (Application of Downside Beta Coefficient for Risk Assessment Based on the Example of Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange, 2009)
Celem artykułu było porównanie dolnotronnych miar ryzyka z klasycznymi miarami ryzyka w kontekście całkowitego i systematycznego ryzyka inwestycji kapitałowych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 411-418