Metoda osłony przed ryzykiem długowieczności dla portfela ubezpieczeń na życie i zakładów emerytalnych - Papież, Monika (A Hedging Method against the Longevity Risk for Life Insurance Companies and Pension Funds, 2009)
W artykule zaproponowano prosty sposób zabezpieczenia portfela zakładów emerytalnych przed ryzykiem długowieczności, a mianowicie połączenie dwóch typów portfeli - jednego zawierającego bezterminowe ubezpieczenie na życie oraz drugiego zawierającego dożywotnie emerytury. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 378-385