System zarządzania ryzykiem w świetle ustawy Prawo bankowe - Mleczko, Urszula (Risk Management System in Banks in the Light of the Bank Law Act, 2009)
W artykule przedstawiono interpretację wybranych zapisów, które znalazły się w ustawie Prawo bankowe i uchwale KNB dotyczących systemu zarządzania ryzykiem oraz zadań, jakie w tym zakresie mają obowiązek realizować zarząd, rada nadzorcza i KNF. Wdrożenie w bankach sprawnie funkcjonującego systemu zarządzania ryzykiem ma istotne znaczenie dla poprawy bezpieczeństwa funkcjonowania całego sektora bankowego, co w sytuacji narastającego kryzysu na rynkach finansowych wydaje się bardzo ważnym zagadnieniem. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 345-351