O zależności między cenami otwarcia i zamknięcia na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Miłobędzki, Paweł (A Note on the Opening and Closing Price Dependencies on the Warsaw Stock Exchange, 2009)
Celem pracy było pokazanie, że (logarytmy naturalne) ceny otwarcia i zamknięcia papierów wartościowych wykazują wspólny wzorzec zmienności stochastycznej, którego znajomość może być wykorzystana do konstrukcji przynoszącego zysk systemu transakcyjnego. System taki skonstruowano dla portfela naśladującego indeks WIG20. Jego budowę oparto na modelu VECM z symetrycznym składnikiem korekty. Model ten oszacowano na podstawie dziennych szeregów czasowych historycznych (logarytmów naturalnych) cen otwarcia i zamknięcia portfela naśladującego indeks WIG20 z okresu 3.02.1997-31.03.2008 oraz zbadano efektywność systemu transakcyjnego zarówno w okresie historycznym, jak i w okresie prognostycznym, tj. 1.04-13.08.2008. Ocena efektywności prowadzi do wniosku, że GPW w Warszawie SA w obu okresach była rynkiem nieefektywnym informacyjnie oraz efektywnym transakcyjnie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 335-344