Spółka europejska na europejskim rynku ubezpieczeniowym - Kurek, Robert (European Company on the European Insurance Market, 2009)
Celem opracowania była prezentacja formy spółki europejskiej jako możliwej do prowadzenia działalności ubezpieczeniowej na terenie UE, jej wad i zalet oraz analiza wykorzystania tej formy prawnej (według stanu na styczeń 2008 r.) na rynku UE. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 250-257