Rozwój systemu emerytalnego w Polsce. Modelowanie i prognozowanie wybranych procesów - Krauze, Kazimierz; Krauze, Anna (Development of Open Pension System in Poland. Modelling and Forecasting of Selected Processes, 2009)
Autorzy skupili się na wybranych procesach w obrębie systemu OFE, dotyczących kształtowania się liczebności członków i rachunków oraz wartości aktywów tych funduszy. W dalszej kolejności przedstawili specyfikację układu równań wymienionych procesów, wyniki estymacji i weryfikacji równań oraz uzyskane wyniki prognozowania ex post. W kolejnym punkcie zaprezentowali specyfikacje równań zmiennych prognozujących i zaktualizowanego układu równań dla OFE, oszacowania zaprezentowanych modeli oraz prognozy wszystkich rozpatrywanych kategorii. Artykuł zamykają wnioski końcowe. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 214-226