Wdrażanie Enterprise Risk Management w jednostkach sektora finansów publicznych - Klimczak, Karol Marek (Implementing Enterprise Risk Management in Polish Public Sector Organisations, 2009)
W Polsce organizacje sektora publicznego od niedawna zobowiązane są do stosowania zaawansowanych technik zarządczych, przede wszystkim audytu wewnętrznego. Z obowiązku audytingu wynika konieczność prowadzenia analiz ryzyka, które prowadzą nieuchronnie do zarządzania ryzykiem. Organizacje sektora publicznego zaczynają więc wdrażać systemy zintegrowane zarządzania ryzykiem podobne do rozwiązań typu Enterprise Risk Management (ERM) stosowanych w przedsiębiorstwach. Pierwszym celem artykułu było przedstawienie obecnego stanu rozwoju zarządzania ryzykiem w Polsce na podstawie wyników badania ankietowego. Drugim celem było zidentyfikowania problemów z jakimi spotykają się jednostki sektora publicznego przy wdrażaniu ERM oraz określenie dobrych praktyk i warunków sukcesu. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 159-165