Estymacja skoków cen akcji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Kliber, Paweł (Estimation of Jumps of Stock Prices on the Warsaw Stock Exchange, 2009)
W artykule zastosowano metody wykrywania skoków do analizy indeksu giełdowego WIG20 i jego dwóch spółek niefinansowych, które mają największy udział w indeksie: PKN Orlen i TP SA. Próbowano wyznaczyć, jakie znaczenie mają skoki w kształtowaniu się cen tych walorów (jak często występują skoki i jaki mają udział w zmienności). Oprócz tego, postarano się stwierdzić czy skoki są specyficzne dla danego waloru, czy raczej dotyczą całego rynku. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 151-158