Ubezpieczenia upraw z dopłatami jako przykład interwencji państwa w zakresie zarządzania ryzykiem w gospodarstwie rolnym w Polsce - Kaczała, Monika (State Subsidized Crop Insurance as an Example of State Intervention in the Area of Risk Management in Polish Farming Business, 2009)
Celem opracowania było przedstawienie odpowiedzi na pytanie: jak można ocenić ubezpieczenia upraw z dopłatami z budżetu państwa (rozwiązanie wprowadzone w 2005 roku) w kontekście zarządzania ryzykiem w gospodarstwie rolnym. Ocenie podlega zarówno konstrukcja tego instrumentu w kontekście adekwatności do zarządzania ryzykiem w gospodarstwie rolnym, jak i stopień osiągnięcia wyznaczonych przez legislatorów celów - zmniejszenie środków wydatkowanych dla gospodarstw rolnych w odniesieniu do klęsk przyrodniczych oraz zwiększenie stopnia wykorzystania ubezpieczeń upraw i zwierząt. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 141-150