Wykorzystanie nieklasycznych metod podziału do klasyfikacji spółek giełdowych notowanych na GWP - Gierałtowska, Urszula (The Utilization of Nonclassical Methods for Classification of the Companies Noted on the Warsaw Stock Exchange, 2009)
W artykule zaproponowano kilka kryteriów klasyfikacji spółek giełdowych metodami nieprametrycznymi, opartymi na drzewach klasyfikacyjnych. Istotną kwestią miała być ocena stopnia dokładności przeprowadzonej klasyfikacji od przyjętego warunku podziału. Zapronownowano klasyfikację spółek z punktu widzenia ich: kondycji ekonomiczno-finansowej mierzonej poziomem miary syntetycznej TMAI; dochodowości mierzonej poziomem stopy zwrotu; zyskowności, zadłużenia. W badaniach wykorzystano spółki giełdowe nowtowane na warszawskiej Gięłdzie Papierów Wartościowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 95-105