Technologiczne aspekty rozwoju usług telemedycznych - Chluski, Andrzej (Technological Aspects of the Telemedicine Services Development, 2009)
W artykule przedstawiono możliwości rozwoju koncepcji zdalnego świadczenia usług medycznych. Szerokie stosowanie telemedycyny jest ściśle związane z postępem technologicznym, cyfryzacją wielu obszarów działalności człowieka oraz z rozwojem technologii informacyjnych i komunikacyjnych. Zaprezentowano podstawowe obszary zastosowań telemedycyny oraz podano kilka przykładów jej wykorzystania w polskich szpitalach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 13-22
Keywords: telemedycyna; technologie informacyjne; opieka zdrowotna