Specyfika wykupów lewarowanych (LBO) - Porada-Rochoń, Małgorzata (The Specificity of Leveraged Buyouts, 2009)
Celem artykułu było przedstawienie specyfiki wykupów lewarowanych (LBO), które są rodzajem przejęcia przedsiębiorstwa. W artykule dokonano charakterystyki wykupów lewarowanych, przedstawiono strukturę finansowania transakcji LBO oraz bariery w tego rodzaju transakcjach. Zaprezentowano także procentowy udział LBO w transakcjach dokonywanych w wybranych krajach oraz w poszczególnych branżach w latach 2000-2007. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 643-648