Aktywne uczestnictwo przedsiębiorców w postępowaniu podatkowym jako sposób ograniczania ryzyka podatkowego - Nogalski, Bogdan; Wójcik-Karpacz, Anna; Podkówka, Sławomir (The Active Participation of Entrepreneurs in a Tax Proceeding as a Method of Reducing Tax Risk, 2009)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie jednego z instrumentów ograniczania ryzyka podatkowego, którym jest rozprawa podatkowa, o przeprowadzenie której przedsiębiorcy mogą wnioskować od początku 2007 r. Możliwość wykorzystania tego instrumentu rozszerza pole wyboru przedsiębiorcy ograniczając zakres oddziaływania ryzyka, eliminując jego skutki, stwarzając jednocześnie możliwość wykorzystania pozytywnych przejawów występowania ryzyka podatkowego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 602-612