Finansowe skutki przeniesienia majątku przedsiębiorstwa osoby fizycznej do nowej formy prawnej - Matkowska, Gizela (Financial Effects of Assets' Transfer from Personal to New Legal Form Company, 2009)
Istotą pracy są aspekty związane z wyborem formy prawnej, która zapewni przedsiębiorstwu dalszy dynamiczny rozwój, oraz aspekty związane z wyborem najkorzystniejszego pod względem finansowym sposobu przeniesienia jego majątku do wybranej formy. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 539-546