Bezpieczeństwo finansowe lokat zakładów ubezpieczeń a wymogi organizacyjne przedsiębiorstw inwestycyjnych przewidziane w MIFID - Lament, Marzanna (Financial Security of Deposits of Insurance Companies and the Organizational Requirements of Investment Companies in MIFID, 2009)
Celem artykułu było omówienie problematyki związanej z bezpieczeństwem finansowym lokat zakładów ubezpieczeń w odniesieniu do wymogów przedsiębiorstw inwestycyjnych, przewidzianych w dyrektywach MiFID (Markets in Financial Instruments Directive). Zdaniem autorki, wprowadzenie dyrektywy MiFID, a zgodnie z nią odpowiednich wymogów organizacyjnych przedsiębiorstw inwestycyjnych, przyczynia się do eliminacji niektórych elementów ryzyka operacyjnego, a więc zwiększa bezpieczeństwo lokat zakładów ubezpieczeń oraz ich bezpieczeństwo finansowe. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 505-511