Pomiar i preliminowanie zapotrzebowania na gotówkę w małym przedsiębiorstwie - Jaworski, Jacek (Measurement and Plan of Cash Requirement in Small Enterprises, 2009)
Celem artykułu jest prezentacja metod oceny płynności finansowej, a także szacowania zapotrzebowania na gotówkę w małym przedsiębiorstwie. W charakterystyce narzędzi szczególną uwagę zwrócono na źródła informacji w małej firmie oraz proste i szybkie sposoby obliczeń. Rozwiązania takie mogą być skutecznie wdrażane w system zarządzania małego przedsiębiorstwa. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 382-390