Wpływ czynników branżowych na płynność finansową przedsiębiorstwa - Janeta, Agnieszka (The Influence of Sector Factors on the Corporate Liquidity, 2009)
W artykule została dokonana analiza czynników wewnętrznych i zewnętrznych, które wpływają na płynność finansową przedsiębiorstwa. Omówione determinanty mają istotny wpływ m.in. na kapitał przedsiębiorstwa, stopień płynności aktywów przedsiębiorstwa, poziom ryzyka związanego z osiąganiem zaplanowanych dochodów czy natężenie konkurencji rynkowej w ramach proponowanej oferty. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 360-367