Struktura rynku walutowego - tendencje światowe a uwarunkowania polskie - Franek, Sławomir (The FX Market Structure - Global Trends and Polish Conditions, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie wzajemnych relacji między uczestnikami rynku walutowego (tworzącymi dwie grupy: instytucji finansowych oraz podmiotów niefinansowych) a dostępnymi na tym rynku typami transakcji. Wyodrębnienie podmiotowej i przedmiotowej struktury rynku walutowego pozwala bowiem na określenie zasadniczych motywów determinujących zachowania podmiotów na analizowanym segmencie rynku finansowego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 250-259