Struktura kapitału a podział zysku w spółkach giełdowych przemysłu rolno-spożywczego - Franc-Dąbrowska, Justyna (Capital Structure and Profit Division in Stock Companies of the Agricultural - Foodstuff Industry, 2009)
Celem opracowania było zweryfikowanie przypuszczenia, że struktura kapitału stanowi czynnik determinujący decyzję o podziale zysku w spółkach giełdowych przemysłu rolno-spożywczego. Ocenie poddano sektor rolno-spożywczy jako kluczowy z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego gospodarki. Aby osiągnąć cel, sformułowano hipotezę badawczą: dążenie do zwiększania stopnia samofinansowania działalności wpływa na decyzję o niewypłacaniu z zysku dywidend w spółkach giełdowych sektora rolno-spożywczego. Próbę badawczą stanowiły spółki giełdowe przemysłu rolno-spożywczego w latach 2001-2006. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 239-249