Odpisy aktualizujące należności handlowe jako źródło informacji na temat ryzyka kredytowego odbiorców - Folga, Jacek (Trade Receivables Provisions as a Credit Risk Information Source, 2009)
Autor przedstawił odpisy aktualizujące należności w perspektywie rachunkowej i finansowej. Następnie omówił zasady tworzenia odpisów aktualizujących należności według ustawy o rachunkowości i według wewnętrznych zasad przedsiębiorstwa. Na zakończenie przedstawił wykorzystanie odpisów aktualizujących należności w ocenie ryzyka kredytu kupieckiego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 232-238