Państwo jako inwestor na rynku private equity - Fałat-Kilijańska, Ilona (The Government as a Private Equity Investor, 2009)
Istotny wpływ na podaż kapitału dla funduszy private equity ma polityka państwa. Na rozwiniętych rynkach private equity państwo występuje jako aktywny lub pasywny inwestor private equity. W pierwszym przypadku uruchamiane są różnego rodzaju rządowe programy dofinansowywania określonych dziedzin gospodarki (np. przedsiębiorstw innowacyjnych, centrów wynalazczych i badawczych) lub tworzone są instytucje wspierające rozwój innowacyjności (zakładanie parków technologicznych czy prowadzenie doradztwa innowacyjnego). W drugim przypadku państwo, jako pasywny inwestor może tworzyć wiele zachęt prawnych, kierujących kapitał prywatnych funduszy private equity do określonych sektorów gospodarki lub we wczesne fazy życia firm, czy do małych i średnich przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 213-220