System wczesnego ostrzegania dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego - Czarny, Anna (Early Warning System for the Food-Industry, 2009)
Systemy wczesnego ostrzegania (SWO) są systemami informacyjnymi - obejmują gromadzenie i weryfikację informacji pochodzących głównie ze sprawozdawczości finansowej. Ich zadaniem jest ocena bieżącej sytuacji finansowej przedsiębiorstw, ocena przyszłych szans w rozwoju przedsiębiorstw oraz sygnalizowanie przewidywanych problemów finansowych. Zaproponowany w artykule SWO może być stosowany w każdym przedsiębiorstwie sektora spożywczego. Cechuje go duża skuteczność, potwierdzona wysokim stopniem poprawności oraz łatwość obliczeń, niewielka pracochłonność oraz dostępność danych finansowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 129-140