Ubezpieczeniowe grupy kapitałowe wobec wyzwań globalizacji rynku ubezpieczeń w Polsce - Chuchla, Jarosław (Insurance Capital Groups and the Challenges of Globalization in the Polish Insurance Market, 2009)
Autor przedstawił zjawisko globalizacji i jej wpływu na polskie i zagraniczne ubezpieczeniowe grupy kapitałowe na polskim rynku ubezpieczeń. Proces globalizacji rozpoczął się w Polsce wraz z transformacją gospodarczą w latach 90. i dał nieograniczony wstęp międzynarodowym inwestorom. Polska ma jeden z najniższych współczynnik świadomości ubezpieczeniowej wśród obywateli Unii Europejskiej. Oznacza to, że polskie i zagraniczne towarzystwa ubezpieczeniowe stoją przed wyzwaniem stworzenia takiego rynku w Polsce i edukacją polskiego społeczeństwa. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 96-106