Niewyjaśnione wątki w wycenie przedsiębiorstw - dyskonto z powodu braku płynności rynkowej - Byrka-Kita, Katarzyna; Lasota, Jakub (Unexplained Threads in Business Valuation - the Illiquidity Discount, 2009)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z dyskontem z powodu braku płynności rynkowej. Skala płynności, to wartość niezbędna stosowana podczas wyceny firm. Rozważania teoretyczne poparte są empirycznymi przykładami. Ze względu na ograniczony dostęp do zbiorów danych (odpowiednie dane nie zostały jeszcze zebrane w Polsce), artykuł może być uznany jako wprowadzenie do szerszej dyskusji i analizy na poziomie dyskonta/premii odzwierciedlającej cechy płynności rozwijającego się rynku. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 85-95