Instrumenty pochodne rynku nieruchomości - charakterystyka, zastosowanie, rozwój - Buszko, Michał (Property Derivatives - Profile, Application and Development, 2009)
Instrumenty pochodne rynku nieruchomości stanowią nowe i jednocześnie innowacyjne narządzie inwestowania oraz zarządzania ryzykiem. Relatywnie duża elastyczność tych instrumentów, możliwość ich szerokiego zastosowania w praktyce, a także pewne specyficzne właściwości możliwe do uzyskania dzięki nim, które jednocześnie nie są dostępne w procesie bezpośredniego inwestowania w nieruchomości, sprawiają, że instrumenty te mogą być z powodzeniem wykorzystywane przez instytucje finansowe, przedsiębiorstwa budowlane, deweloperów czy inwestorów indywidualnych. Należy mieć na uwadze, iż rynek instrumentów pochodnych na nieruchomości nadal znajduje się dopiero w początkowej fazie rozwoju, a obroty na rozważanych produktach stanowią jedynie niewielką część obrotu aktywami bazowymi. Wydaje się, że dla dalszego rozwoju tych instrumentów konieczna będzie szersza edukacja zarówno inwestorów finansowych, jak i podmiotów powiązanych bezpośrednio z rynkiem nieruchomości. Rozwój rynku instrumentów pochodnych na nieruchomości nie będzie również możliwy bez pojawiania się na nim kolejnych instytucji finansowych, które będą pełniły zarówno dealerów, jak i animatorów. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 76-84