Efekty dźwigni a związek struktury majątkowej i kapitałowej przedsiębiorstw - Adamczyk, Adam (The Effects of Leverage and the Relationship between Structure of Assets and Capitals of Companies, 2009)
Celem artykułu było zbadanie, czy polskie przedsiębiorstwa dostosowują strukturę pasywów i aktywów w taki sposób, aby utrzymać poziom dźwigni łącznej, do struktury majątkowej pod względem ich wpływu na całkowite ryzyko przedsiębiorstwa. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 19-27