Wybrane problemy zarządzania kosztami w przedsiębiorstwach zorientowanych procesowo - Szydełko, Łukasz (Cost Management in a Process-Oriented Company, 2009)
Przedsiębiorstwa muszą być elastyczne i dynamicznie dostosowywać się do potrzeb rynku i klientów, dlatego w takich organizacjach wprowadza się procesy. Zarządzanie każdym przedsiębiorstwem, w tym również zorientowanym procesowo, wymaga od zarządzających zwracania szczególnej uwagi na obszar kosztowy. Biorąc pod uwagę podjęte decyzje dotyczące zarządzania, menedżerowie powinni zwracać szczególną uwagę nie tylko na działalności operacyjną, ale także na strategiczną. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 453-457