Przesłanki kształtowania rentowności i płynności finansowej podmiotu na podstawie mierników ilościowo-wartościowych na przykładzie przedsiębiorstw operujących na rynku FMCG - Rumniak, Paweł (Premises of Shaping the Profitability and the Financial Liquidity of the Subject on the Basis of Volume and Value Measures on the Example of Enterprises Operating in the FMCG Market, 2009)
W artykule przedstawiono problemy związane z tworzeniem spójnego systemu kształtowania rentowności i płynności finansowej przedsiębiorstw działających na rynku FMCG. Omówiono dwa skrajne podejścia: minimalistyczne oparte o system wskaźników ekonomicznych oraz podejścia radykalne oparte na czynnikach organizacyjnych, prawnych, techniczno-technologicznych przez pryzmat procesów występujących w tym zakresie. Kompleksowe podejście do systemu kształtowania rentowności i płynności finansowej wymaga szczegółowej analizy każdego podmiotu w sposób indywidualny, co zostało podkreślone w artykule.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 415-424