Rachunkowość zarządcza i controlling projektów w przedsiębiorstwach realizujących kontrakty długoterminowe oraz ich wpływ na decyzje inwestycyjne - Plewnia, Izabela (Management Accounting and Project Controlling Tools in Corporations Delivery Long-Term Contracts and Their Influence on the Investment-Related Decisions, 2009)
Celem artykułu było przedstawienie narzędzi rachunkowości zarządczej i controllingu w przedsiębiorstwach realizujących długoterminowe kontrakty budowlane oraz ich wpływu na decyzje inwestycyjne. Najważniejszymi pytaniami, na które próbowano uzyskać odpowiedzi, były: na czym polega istota długoterminowych kontraktów budowlanych? Jaki jest zakres projektowej rachunkowości zarządczej i controllingu w przedsiębiorstwach realizujących długoterminowe kontrakty budowlane? Jakie są różnice pomiędzy narzędziami strategicznej i operacyjnej rachunkowości zarządczej projektów? Jakie są zadania i problemy rachunkowości i controllingu w procesie podejmowania decyzji inwestycyjnych? (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 390-399