Psychologiczne czynniki decyzji inwestycyjnych a wskazówki controllingu finansowego - Nowak, Marta (Psychological Factors of Investment Decisions and Directions for Financial Controlling, 2009)
Decyzje inwestycyjne mogą być podejmowane zarówno przez inwestorów jednostkowych, jak i przez profesjonalnych menedżerów finansowych. W obu przypadkach, podejmowaniu decyzji inwestycyjnych towarzyszą różne czynniki psychologiczne. Zadaniem controllingu finansowego jest wypunktowanie tych czynników, a po ich identyfikacji wdrożenie odpowiednich rozwiązań neutralizujących owe czynniki lub też je wykorzystujące.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 348-358