Wyznaczanie kosztów utraconych korzyści w operacyjnych rachunkach decyzyjnych / - Nadolna, Bożena (Determination of the Opportunity Costs in the Operational Decision-Making Models, 2009)
Rachunki decyzyjne mają za zadanie przekształcać informacje ekonomiczne w decyzje. Informacje w tych rachunkach mogą pełnić funkcję parametrów opisujących różne sytuacje decyzyjne lub też stanowić kryteria wyboru optymalnej decyzji. Kryteria te powinny być dobierane ze względu na ich istotność w rozwiązywaniu danego problemu decyzyjnego. Zadanie to realizują koszty/przychody relewantne, których procedury wyznaczania umożliwiają naturalną selekcję informacji istotnej dla decyzji. Jedną z kategorii kosztowych wykorzystywaną w analizie kosztów relewantnych są koszty utraconych korzyści. Celem artykułu było przedstawienie sytuacji decyzyjnych generujących koszty utraconych korzyści. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 310-318