Zarządzanie wynikiem w warunkach kryzysowego ograniczenia finansowego - Mielcarek, Jarosław (Profit Management under Crisis Financial Constraint, 2009)
W opracowaniu podjęty został problem sposobu analizowania wyniku przedsiębiorstwa i zarządzania nim w warunkach wystąpienia ograniczenia finansowego w czasie kryzysu. Przedmiotem analizy była tylko ta część kapitału obrotowego, która służy do finansowania zakupów materiałów i energii. Zastosowany został zatem przykład produkcji materiało- i energochłonnej. Takiej charakterystyce odpowiada produkcja butelek w hucie szkła. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 299-309