Pomiar dokonań na przykładzie przedsiębiorstwa X - Makowska, Ewa (Performance Measurement on the Example of a Company X, 2009)
Coraz częściej przedsiębiorstwa do pomiaru dokonań wykorzystują, obok miar finansowych, także mierniki niefinansowe. Włączenie tych środków wynika z faktu, że same wskaźniki finansowe są dalekie od bycia idealnym rozwiązaniem. Prawidłowo zbudowany system oceny pracy jest ważnym elementem współczesnej gospodarki. Zapewnia szeroki zakres informacji, który jest potrzebny do efektywnego wykorzystania zasobów. Tekst oparty został o doświadczenia firmy X zajmującej się produkcją, sprzedażą i dystrybucją produktów spożywczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 262-270