Optymalizacja kosztów obsługi klienta z wykorzystaniem rachunku kosztów działań w przedsiębiorstwach handlowych - Lew, Grzegorz (Optimization of Consumer Service Costs with the Application of Activity-Based Costing in Commercial Enterprises, 2009)
W artykule przedstawiono optymalizację kosztów związanych z obsługą klientów w przedsiębiorstwach handlowych. Zdaniem autora, wykorzystanie do tego celu rachunku kosztów działań, niweluje w sposób skuteczny największą wadę tradycyjnych rachunków kosztów klientów, polegającą na suboptymalizacji kosztów obsługi klientów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 236-241