Rozwój funkcjonalności dla zarządzania kosztami i wynikami w oprogramowaniach standardowych - pytania do teorii - Kluge, Paul-Dieter (The Functionality Development for Costs Management in Standard Software - Questions to Theory, 2009)
Metody zarządzania kosztami i wynikami wymagają danych pochodzących z różnych obszarów działalności przedsiębiorstwa i dlatego w praktyce najlepiej stosować je wraz z systemami ERP. Teoria oferuje ciągle nowe metody, dlatego przed firmami oferującymi systemy ERP dla przedsiębiorstw średniej wielkości pojawia się pytanie, jakie metody i w jakiej formie mogą być przyjęte jako standard w rozwiązaniach ERP. Ponieważ problem ten w teorii controllingu odgrywał do tej pory mniejszą rolę, przed kilkoma laty Zakład Controllingu i Informatyki Ekonomicznej (ZCIE) Uniwersytetu Zielonogórskiego nawiązał współpracę z Zakładem Rachunkowości i Controllingu (ZRiC) Uniwersytetu Technicznego w Kaiserslautern oraz z niemiecką firmą oferującą systemy ERP dla przedsiębiorstw średniej wielkości (zainteresowaną współpracą z wyższymi uczelniami). Zadaniem ZRiC było śledzenie aktualnego rozwoju wiedzy teoretycznej. ZCIE sprawdzał możliwości wykorzystania rozwiązań ERP w warunkach laboratoryjnych oraz w przedsiębiorstwach średniej wielkości w Niemczech i w Polsce. Firma oferująca system ERP wspomagała te działania szczególnie poprzez materiały szkoleniowe pomagające w zrozumieniu funkcjonalności systemu oraz poprzez udzielanie informacji na temat sprzedaży i wykorzystywania modułów lub funkcjonalności. W artykule opisano wyniki tej współpracy na obszarze komputerowo wspomaganego controllingu w sensie bilansu okresowego. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 143-150