Uwarunkowania funkcjonowania controllingu spółek zależnych - Czyczerski, Marcin (The Determinants of Subsidiary Controlling, 2009)
W Polsce od kilku lat obserwuje się ogromny napływ kapitału zagranicznego. Dążenie do redukcji ryzyka i lokalne przepisy sprawiają, że większość zagranicznych przedsięwzięć organizowanych jest w formie spółek zależnych. Powoduje to, że coraz częściej dostrzega się problematykę i specyfikę ich funkcjonowania. Brak jest uniwersalnego systemu kontroli spółek zależnych, pasującego do każdych warunków funkcjonowania spółek zależnych. Opracowanie systemu kontroli oznacza opisanie poziomu jej intensywności, form i narzędzi, kosztów i oczekiwanych negatywnych efektów ubocznych związanych ze spadkiem motywacji załogi spółki. Wśród czynników wpływających na funkcjonowanie systemów zarządzania w spółce zależnej znajdują się m.in.: zakres podejmowanych decyzji i siła ich oddziaływania na grupę, otoczenie biznesowe, mentalność pracowników, kultura organizacyjna. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 62-66