Identyfikacja i monitorowanie ryzyka biznesowego - Buk, Halina (Identifying and Monitoring of Business Risk, 2009)
Dobrze zarządzane przedsiębiorstwo czy cała grupa kapitałowa w zmiennym i często mało przewidywalnym otoczeniu powinny cechować się umiejętnością identyfikacji grożącego ryzyka. Autorka zwróciła uwagę na znaczenie i proces identyfikacji ryzyka biznesowego oraz podkreśliła wymóg wdrożenia systemu monitorowania ryzyka w grupie kapitałowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 34-44