Wzajemne relacje rachunkowości zarządczej i rachunkowości kreatywnej - Schneider, Karol (Mutual Relations of Management Accounting and Creative Accounting, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie wzajemnych relacji w pojmowaniu istoty i zakresu rachunkowości zarządczej i rachunkowości kreatywnej. Pomiędzy tymi systemami istnieją powiązania. Wynikają one z tego, że: informacje zawarte w sprawozdaniach sporządzanych przez rachunkowość kreatywną są wykorzystywane w procesie zarządzania, istnieje konieczność uzgodnienia i zweryfikowania ustaleń obu systemów w zakresie podstawowych kategorii wynikowych. Przy tym rachunkowość kreatywna dostarcza informacji dotyczących zdarzeń aktualnych lub tych, które miały miejsce w przeszłości. Natomiast rachunkowość zarządcza jest zindywidualizowana i jest uregulowana wewnętrznie w przedsiębiorstwie. Koncentruje się ona na dostarczaniu informacji planistycznych dotyczących przyszłych zdarzeń.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 401-405