Koszty ryzyka kredytowego banku - Oleksyk, Piotr (Credit Risk Costs in the Bank, 2009)
Rachunkowość banku odgrywa ważna rolę w działalności banku a szczególnie w procesie zarządzania ryzykiem kredytowym, gdyż dostarcza ważnych informacji organom zarządzającym. W opracowaniu omówiono sposoby oceny zdolności kredytowej przedsiębiorstw, metody szacowania ryzyka kredytowego i formy ewidencji księgowej kredytów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 339-346