Związek między rentownością i płynnością finansową na przykładzie spółek branży chemicznej - Merta, Łukasz; Piosik, Andrzej (Relationship between Profitability and Liquidity of Companies Operating in the Chemical Sector in Poland, 2009)
Celem pracy jest analiza związków między rentownością i płynnością finansową w kontekście przedsiębiorstw polskich prowadzących działalność w branży chemicznej. Praca ma charakter empiryczny w której podjęto próbę odpowiedzi na dwa pytania: czy istnieje związek między wskaźnikami rentowności przedsiębiorstwa oraz wskaźnikami ich płynności finansowej i czy można opisać rentowność kapitału własnego jako funkcję płynności oraz innych zmiennych i jaką postać matematyczną ma ta zależność. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 312-321