Transakcje zabezpieczające z użyciem instrumentów pochodnych a ryzyko z nimi związane - Krzeszowski, Wojciech Dawid (Use of Derivative Securities in Hedging Transactions and Risk Connected with Them, 2009)
Przedsiębiorstwo, dążąc do osiągnięcia zysków z przeprowadzonych operacji, stara się także unikać niepotrzebnego ryzyka. W tym celu podejmuje działania, które mają to ryzyko obniżyć i zwiększyć pewność działania. Jednym z rozwiązań jest wykorzystanie pochodnych instrumentów zabezpieczających. Ponieważ w praktyce i w teorii istnieje wiele różnorodnych sposobów ograniczania ryzyka działalności za pomocą instrumentów pochodnych dlatego w opracowaniu przedstawiono wybrane uwagi na temat zastosowania tych instrumentów do zabezpieczeń w kontekście ryzyka z nimi związanego.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 268-274