Zmiany wybranych problemów w podatku VAT - Kowalska, Katarzyna (Changes of Chosen Structural Elements of the Value Added Tax, 2009)
Niniejszy artykuł poświęcony jest prezentacji trzech wybranych zmian dotyczących istotnych elementów konstrukcyjnych podatku VAT (czyli grupa pierwsza), jakimi są: zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa, ulga na "złe długi" oraz likwidacja sankcji. Celem artykułu jest ocena wprowadzonych rozwiązań legislacyjnych przede wszystkim ze względu na ich znaczenie gospodarcze, zgodność z prawem wspólnotowym oraz stopień, w jakim zostały uproszczone. Jednocześnie zostanie podjęta próba odpowiedzi na postawione pytania, czy wprowadzone zmiany są korzystne dla przedsiębiorców i jaki mają wpływ na ich płynność finansową.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 245-253