Benchmarking w rachunku kosztów cyklu życia produktu - Kowalak, Robert (Benchmarking in Life Cycle Costing of a Product, 2009)
Celem artykułu jest pokazanie, jak wspomóc rachunek kosztów cyklu życia za pomocą benchmarkingu. Autor artykułu stawia tezę, że obecne wymagania w zakresie rachunku kosztów cyklu życia powodują, że benchmarking zwiększa skuteczność jego stosowania. Jednocześnie, stosując go systematycznie, unika się błędów, które mogły wystąpić przy wdrażaniu wcześniej wytwarzanych produktów.(fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 216-227