Budżetowanie kosztów zobowiązań dłużnych w jednostkach samorządu terytorialnego - zarys metodyki - Filipiak, Beata (Budgeting of Costs of Debt in Local Government Units - the Outline of Methods, 2009)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na potrzebę, znaczenie i metodykę pomiaru kosztów zobowiązań dłużnych, jako instrumentu podwyższającego racjonalność wydatkowania publicznych zasobów pieniądza w jednostkach samorządu terytorialnego (JST) oraz ograniczającego ryzyko utraty płynności finansowej i braku równowagi finansowej.(fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 117-127