Zastosowanie business intelligence w controllingu - Chomiak-Orsa, Iwona (Business Intelligence Implementation in Controlling Systems, 2009)
Aby skutecznie zarządzać organizacją, zarządzający muszą analizować dane zebrane z różnych źródeł i je przetwarzać. Technologia informatyczna generuje wiele rozwiązań. W opracowaniu omówiono jeden ze sposobów technologii informatycznych, którym jest system business intelligence (BI). Narzędzia business intelligence umożliwiają menedżerom analizę danych będących podstawą do podejmowania właściwych decyzji, które nakierowane są na długoterminowy wzrost wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa oraz poprawę efektywności jego działania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 58-66