Charakterystyka decyzji inwestycyjnych dotyczących funkcjonowania systemu informacyjnego rachunkowości - Bujak, Adam (Characteristics of the Investment Decisions Relating to the Operating of the Accounting Information System, 2009)
Systemem informacyjny rachunkowości, jak również każdego innego segmentu działalności przedsiębiorstwa musi być zarządzane. Zarządzanie jest nierozerwalnie związane z koniecznością podejmowania decyzji. W artykule przedstawiono najważniejsze rodzaje decyzji dotyczących sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych i wskazano podstawowe kryteria podejmowania decyzji inwestycyjnych. Tylko decyzje oparte na racjonalnych zasadach umożliwią osiągnięcie zamierzonych celów, a tym samym zagwarantują skuteczne funkcjonowanie systemu informacji księgowych w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 51-57