Uwarunkowania rozwoju systemów Business Intelligence w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw - Zygała, Ryszard (The Main Conditions of the Business Intelligence Development in Small and Medium Sized Enterprises, 2009)
Przedsiębiorstwa małe i średniej wielkości (MŚP) stanowią dominującą grupę podmiotów gospodarczych w Polsce, podobnie jak ma to miejsce w Unii Europejskiej. W doskonaleniu metod zarządzania MŚP w znacznym stopniu mogą pomóc zaawansowane rozwiązania informatyczne klasy Business Intelligence. Wdrożenia Business Intelligence, kojarzone zazwyczaj z dużymi organizacjami, coraz częściej trafiają do sektora MŚP, jednak powszechne funkcjonowanie tej klasy rozwiązań w MŚP obwarowane jest szeregiem problemów, które poruszone zostały w artykule. Podstawowym celem artykułu jest wskazanie na te uwarunkowania zastosowań BI w małych i średnich przedsiębiorstwach, które − zdaniem autora − mogą mieć wpływ na wykorzystywanie tych rozwiązań przez coraz więcej tego typu firm.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 472-485
Keywords: Business Intelligence; technologie informacyjne