Wybrane aspekty finansowania rozwiązań informatycznych w przedsiębiorstwach partnerskich - Turek, Tomasz (Chosen Aspects of the Financing of It Solutions in Partner Companies, 2009)
Funkcjonowanie przedsiębiorstw partnerskich związane jest z występowaniem licznych zależności pomiędzy współpracującymi podmiotami. Relacje te wspierane są przez technologię informacyjną i komunikacyjną. Artykuł prezentuje wybrane aspekty związane z finansowaniem rozwiązań informatycznych w przedsiębiorstwach partnerskich. Wybór formy finansowania jest uzależniony przede wszystkim od specyfiki stosowanych rozwiązań informatycznych, które z kolei wynikają z przyjętego modelu partnerstwa, wielkości systemu partnerskiego oraz zacieśnienia więzi pomiędzy współpracującymi przedsiębiorstwami. W artykule jako podstawowe formy finansowania zaprezentowano: zakup ze środków własnych, zakup ze środków partnera, użyczenie, dzierżawę, kredyt i leasing. Rozwiązania te ujęto w perspektywie podstawowych modeli finansowania: modelu kosztowego, modelu inwestycyjnego, modelu płatność za transakcję oraz modelu płatność za używanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 440-450
Keywords: przedsiębiorstwa partnerskie; rozwiązania informatyczne; finansowanie rozwiązań informatycznych