Rozwój społeczeństwa informacyjnego a metody informatyki - Szyjewski, Zdzisław (The Development of Information Society and the Methods of Computing, 2009)
Społeczeństwo, w którym obywatele oraz podmioty gospodarcze świadomie wykorzystują potencjał informacji jako wartości ekonomicznej, społecznej i kulturowej, przy efektywnym wsparciu przez nowoczesną i przyjazną administrację publiczną, nazywamy społeczeństwem informacyjnym. Ponieważ zrozumienie i efektywne wykorzystanie technologii teleinformatycznych wspierających te procesy okazuje się zbyt trudne dla socjologów, ekonomistów, prawników, polityków i innych zawodów mających istotny wpływ na tworzenie mechanizmów budowania nowej formuły funkcjonowania społeczeństwa, dlatego środowiska informatyczne i techniczne przejmują inicjatywę, budując społeczeństwo informacyjne na wzór i podobieństwo dobrze sobie znanych rozwiązań informatycznych. W niniejszym artykule zaprezentowany zostanie z tej właśnie techniczno-informatycznej perspektywy teoretyczny model budowy i funkcjonowania społeczeństwa informacyjnego, porównujący je do komputera.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 430-439
Keywords: społeczeństwo informacyjne; komputer; nowa ekonomia